+386 (0)41 419 955
petra@petrazagar.com

15 Sep 2017

BLAGOSLOVITE SVOJ DENAR

/
Objavila
/
Komentarji0

 

Poletje gre počasi h koncu in z vami želim podeliti zgodbico.

Bilo je enkrat v začetku julija. In glede na to, da smo se iz dopusta vračali mimo Ljubljane, smo se ustavili še v BTCju na kratkem »shoppingu«, saj je v Ljubljani bistveno večja ponudba trgovin s športnimi copati kot pri nas na Obali.

Našemu tastarejšemu rastejo noge kot gobe po dežju, skoraj vsak mesec kupimo nove teniske zanj, ker jih tako hitro preraste. In tako smo se spet podali po nakupih. Začeli smo v prvi hali, pa v drugi, pa v tretji…nato pa Hervis, Tomas sport…kot ponavadi, nič mu ni bilo všeč.

Končno smo šli mimo ene izmed največjih trgovin s čevlji v BTC, ko mi nekaj reče, da naj skočim pogledat vanjo. Sin se je seveda pritoževal, da tam pa zagotovo ne bo primernih tenisk zanj, saj imajo le omejeno ponudbo športnih copat, le nekaj modelov. Ja, le najnovejše. In glej ga zlomka, kot po čudežu so mu bile ravno te najnovejše najbolj všeč. Najprej en par, nato še drugi. En 79 eurov, drug 99 eur. Priznam, da mu še nikoli nisem kupila tenisk za 99 eur, saj so Nikice in Adidaske navadno pol ceneje v Hervisu ali Intersportu, saj običajno še kak kuponček za popust uporabimo ob nakupu ali pa kupimo 2+1 par gratis. Pač, ne morem iz svoje kože. 🙂

Pomeril jih je, všeč so mu bile ene in druge. Ok? Katere si boš izbral? Ni in ni vedel kaj bi, ni in ni se mogel odločiti…pa sem mu rekla, da naj si prosim izbere tiste, ki so mu všeč, tiste v katerih se bolje počuti, ne glede na ceno. Izbral si je, tudi po mojem okusu, lepše, boljše, bolj udobne in seveda tudi dražje, iz popolnoma nove kolekcije, ki je pravkar prišla na trg. Malo me je stiskalo, sej ne vem točno kje, ker se mi je zdelo naravnost butasto na začetku poletja kupit teniske, za katere sem bila prepričana, da jih pri povprečnih 30 in več stopinjah zunaj sploh ne bo nosil, saj običajno celo poletje preživi s prijatelji na plaži. Raje bi kupila še ene japonke ali natikače za na plažo. In nenazadnje, do konca poletja jih bo itak že prerastel, sem razmišljala.

Tako sva s sinom hodila s škatlo v roki proti blagajni, ko sem v trenutku občutila globoko hvaležnost, da imam denar in mu to lahko privoščim. Koliko ljudi je samo v Sloveniji in koliko po svetu, ki tega finančno ne zmore. Ne samo tenisk, še navadnih japonk nima. Nenazadnje jih tudi sama nekaj poznam. Nato pa sem se spomnila na besede, ki sem jih prebrala na dopustu, v knjigi avtorja Robina Sharma Življenjski nasveti meniha, ki je prodal svojega Ferrarija. Takole je pisalo v 25. poglavju omenjene knjige:

Blagoslovite svoj denar

Če boste kdaj v Londonu, se podajte v Foyes, eno najstarejših knjigarn v mestu. Med sprehajanjem med tamkajšnjimi policami sem našel več knjižnih draguljev kot v katerikoli drugi knjigarni, ki sem jih obiskal po svetu. Ker sem tudi sam predan prebiralec literature za samopomoč, se največkrat usmerim na ta oddelke. Vedno iščem manj znana dela, ki bi mi ponudila nove vpoglede v umetnost življenja. In v Foylesu vedno najdem kakšno. 

Pred nekaj leti sem tam našel knjigo z naslovom Bring Out the Magic in Your Mind (Odkrijte čudežno moč vašega uma). Pred skoraj tridesetimi leti jo je napisal mož po imenu Al Koran, ki je bil takrat znan kot »najodličnejši miselni čarovnik na svetu«. V poglavju » Skrivnost bogastva« je napisal naslednje:« Ko svoj denar pošljete v svet, ga vedno blagoslovite. Prosite ga, da naj blagoslovi vsakega, ki se ga dotakne, in mu naročite, da naj najde pot do lačnih ter naj jih nahrani, in do golih in jih obleče, za konec pa še, naj se vrne potisočerjen. Tega nikar ne jemljite zlahka. Resno mislim

 Zakaj ne bi tudi vi v naslednjih nekaj dneh sledili temu nasvetu in videli, kaj se bo zgodilo? Ko plačujete hrano v trgovin, tiho blagoslovite vse tiste, ki so pripomogli da je tista hrana prišla do vas: kmete, ki so jo pridelali, prevoznike, ki so jo pripeljali in trgovce, ki so jo zložili v trgovini na police. Ko plačujete račun za vzgojo in izobraževanje svojih otrok, zakaj se ne bi potihem zahvalili vsem učiteljem, ki iz dneva v dan oblikujejo um vaših otrok in vsem ostalim, ki omogočajo to njihovo delo? Ko kupujete časopis v trafiki, blagoslovite osebo, ki je za pultom, v upanju, da bo denar dodal kaj k vrednosti njenega življenja. Kot pravi brezčasna resnica: »Roka, ki daje, prejema

In ja, ko sva prišla s sinom na blagajno, sem naredila točno to, blagoslovila svoj denar, ki je bil namenjen plačilu športnih copat, pa karkoli že ta blagoslov pomeni, saj mi je ta izraz znan samo iz cerkvene tematike, v cerkev pa nikoli nisem hodila. In blagoslovila sem tudi vse, ki so sodelovali v procesu, ko je nastal izdelek od surovin, pa do končne podobe, ko je prišel na police v trgovini. Potem pa še teniske, v katerih se bo sin počutil max udobno, sproščeno in svobodno.

Občutki, ki sem jih ob tem doživljala so bili nepopisni, podobni tistim, ki jih vsakodnevno doživljam ob izražanju hvaležnosti. Nepopisna pa je bila tudi sreča v njegovih očeh, ko se mi je zahvalil in mi zagotovil, da jih bo nosil prav vsak dan. Takrat mu nisem verjela, ker se mi ni zdelo ne smiselno, ne primerno, da bo sredi poletja v teniskah, a letošnje poletje lahko rečem, da jih je imel obute resnično vsak dan, ne glede na stopinje v zraku. In večino poletja sploh ni preživel na plaži, ampak v teniskah s prijatelji. Japonke pa so doma samevale v omari. Resnično je bila neka drugačna energija v zraku.

Omenjeno knjigo Življenjski nasveti meniha, ki je prodal svojega Ferrarija je letos poleti prebrala vsa naša družina, z izjemo tamale, ki še ne zna brati, in tako smo se navdušili nad to knjigo, da smo v knjižnici rezervirali še »original« verzijo z naslovom Menih, ki je prodal svojega Ferrarija. In seveda smo bili navdušeni tudi nad to.

In jo toplo toplo priporočamo prav vsaki osebi, ki si želi videti onkraj videnega, ki si želi sprememb, po katerih hrepeni, v svojem življenju, da jo prebere. Pa sej to si vsi želimo, ali ne? Samo, kaj ko se jih večinoma bojimo in strah nas je kaj bodo spremembe prinesle. Običajno pa spremembe vedno prinesejo nekaj novega, svežega, nekaj boljšega, nekaj bolj izpopolnjujočega, če seveda zmoremo takšnega pogleda oziroma percepcije gledanja nanje…Zahtevajo pa čas, trud in potrpežljivost. Toda pozitivni učinki so več kot vredni začetnega napora in stresa. A se splača.

Splača pa se tudi narediti majhno spremembico v zaključni fazi vsakega nakupa –  blagoslavljati svoj denar, ki prinaša nekomu srečo, veselje, udobje, varnost in nenazadnje svobodo. Nam pa drugačne občutke in spremembe v naše življenje, tudi takšne, da se nam denar vrača.

Poletje je že skoraj pri koncu, noge so spet zrasle, pa smo šli spet v shopping. Tokrat brez kupončkov in misli, da bo kaj znižano, pa smo vseeno naleteli na akcijo 2+1 gratis, za katero smo izvedeli komaj na blagajni, ko sem blagoslovila svoj denar…in dobili en par tenisk za darilo in tako privarčevali 60 eur.

Nadaljevali smo z nakupi v drogeriji, prišli na blagajno in spet presenečenje: dobili eno maskaro gratis. In za konec nakupovalnega dne sem prišla domov, odprla pošto in me je skoraj kap zadela, saj sem dobila račun za neko opravljeno storitev 590 eur. Pogumno sem jim napisala email ali se niso morda zmotili? In res so se, pravi račun je bil 410 eur. Hvaležna za to izkušnjo in vračilo kar 250 eur v enem samem dnevu…

Kako je lahko še kaj boljšega kot to?

Blagoslovite svoj denar in naj se vrne potisočerjen.

Lep pozdravček,
Petra

<< Daj in dobil boš Od čistilke do podjetnice 2.del >>

Dodaj komentar