+386 (0)41 419 955
petra@petrazagar.com

1 Avg 2017

ZNANJE, KI NOSI REZULTATE

/
Objavila
/
Komentarji1

» To že vem.« so najbolj uničujoče in strupene besede, ki jih lahko izrečemo samim sebi. Zakaj? Če tega, kar vemo, ne živimo in to samo govorimo, tega dejansko ne vemo. Kar znamo nam pokažejo izključno naši rezultati. In naši rezultati so naše življenje, takšno kot ga živimo.

In to velja za prav vsako življenjsko področje.  Zelo pomembno kaj naredimo z znanjem, ki smo ga pridobili, ne glede na to kje in na kakšen način smo ga pridobili. Bodisi iz šole, iz knjig, iz seminarjev, iz delavnic ali tečajev, morda od inštruktorja ali od babice, pač kjerkoli in od kogarkoli. Ali ga spravimo v prakso ali ga pustimo, da se prah nalaga na njem dolga leta? Če na novo pridobljeno znanje ne gre iz teorije v prakso, mogoče čez čas sploh ne bo več uporabno. Ker ga bo povozil čas. In potem to znanje ne bo več znanje, ampak bo  enostavno – neznanje.

Eden najboljših nasvetov, ki sem jih kadarkoli v življenju prebrala je bil zagotovo nasvet T. Harv Ekerja:

Learn and do what you learn.

Learn and do what you learn.

Learn and do what you learn.

 

Torej, naredi, kar si se naučil. T. Harv Eker, avtor svetovne knjižne uspešnice Skrivnost milijonarjevega uma, zagotovo ve kaj piše, saj je ne samo milijonar, ampak multimilijonar, ki pomaga drugim ljudem spoznati tehnike in veščine kako obogateti in živeti lepše, manj stresno in bolj brezskrbno in svobodno življenje.

Ena od mojih mentoric v preteklosti je rekla, da je znanje brez akcije zgolj dobra zabava. Samo branje in učenje pravi, tako kot pravi tudi T.Harv Eker, ne nosi rezultatov. Znanje je potrebno dati v prakso. Če ni akcije, če ni delovanja, ni rezultatov, ki si jih želimo. Gre zgolj za zapravljanje časa, zato je  veliko bolj pametno in bolj priporočljivo, da  nanovo pridobljeno znanje spravimo čimprej v življenje.

In za to je potreben samo en korak. Prvi. Tisti, ki nam je poznan. Ko točno vemo kaj nam je narediti, da to znanje dobi svojo novo podobo in prinese  rezultat(e), ki si jih želimo in po katerih hrepenimo. In temu sledi naslednji korak.

In to velja tako za učenje novih kuharskih veščin, učenje novega jezika, mogoče učenje novih risarskih tehnik, učenje izdelovanje mil, mogoče učenje igranja na kitaro. Velja tudi, če obiščemo delavnico zeliščarstva ali nabiranja divje hrane…če se ne podamo v nekaj dneh po koncu delavnice v naravo in ne nabiramo divje hrane, bomo že čez teden ali  mesec pozabili katere rastline so užitne in katere ne. Šele s prakso in vajo se naše znanje zares usidra v nas in lahko prinese rezultate.

Enako je z učenjem tenisa. Če se učimo igranja tenisa tako, da sedimo na klopci ob igrišču in gledamo trenerja kako nam kaže kako se maha z loparjem in odbija žogico, ne da bi sami zamahnili in odbili žogico, in to potem ponavljali znova in znova na igrišču, potem se tenisa ne bomo nikoli naučili igrati. Potrebno je stopiti na igrišče in delovati.

Če vemo kako se izvaja meditacija in vemo kako nam lahko ta tehnika pomaga izboljšati in polepšati življenje, le te pa ne izvajamo, to ni znanje. In posledično ni rezultatov. Enako je z afirmacijami. In vizualizacijo. Če vemo, da nam lahko 10 minut kreativne vizualizacije na dan pomaga totalno spremeniti življenje, pa le te ne izvajamo, nam to znanje prav nič ne pomaga.

In ko ljudi vprašam ali poznajo tehnike kot so meditacija, vizualizacija, afirmacije, jih vsi po vrsti poznajo. In ti navadno rečejo: » To že vem, to že poznam.« Pa jih izvajajo? Večina ne. To pa pomeni, da tega ne vedo, ker znanje brez akcije ni znanje. Ker ne nosi rezultatov.

Resnično, potrebna je akcija oziroma delovanje. In ponavljanje. Že stari rek pravi, da je ponavljanje mati modrosti. Če vemo, da je za uspešno vodenje osebnih financ potrebno za začetek narediti lastno bilanco stanja, da sploh vemo kje smo, je to potrebno narediti.

Enako kot, če želimo na Triglav in se nahajamo v Mojstrani. Moramo določiti lokacijo kje smo in cilj kam želimo. Poti je potem veliko, da pridemo na vrh, tako na vrh Triglava kot do finančne neodvisnosti ali finančne svobode. Ali dodatne pokojnine za zrela leta. A vedeti moramo točno kje smo. Tudi to je del znanja o finančni pismenosti, ki nosi rezultate, če se le vsedemo za mizo, zapišemo podatke na papir in za začetek naredimo preprosto bilanco stanja. Nato pa določimo cilje in akcijo dalje, ki se začne s prvim korakom.

Če bi si želeli narediti ta korak, pa ne veste kako, vam lahko pri tem pomagam. Pišite mi na petra@petrazagar.com.

Ljudje danes izgubljajo svoj denar, ne da bi se tega zavedali, ker nimajo znanja, ne vedo,  da  njihov denar spi na banki, v sefu ali leži kje skrit doma v nogavici ali v pujsku in tako zgublja svojo vrednost. Zaradi inflacije, ki je nižja od obresti, ki jih dobijo na banki. Inflacija je tista, ki vse poje. Danes so obresti ob vezavi denarja na banki naravnost porazne. Zato je potrebno denar zaposliti na način, da bo prinašal veliko višje obresti. Obrestno obrestni račun pa bo potem skozi čas naredil čudežne rezultate. A nekje je treba začeti. Običajno pri znanju. Znanju kako zaposliti svoj denar na način, da bo sam ustvarjal nov denar. In potem se naredi naslednji korak…

Znanje, ki nosi rezultate je naslov današnjega članka. Že moja oma, ki bo letos stara 92 let pravi, da se izobraževanje nikoli ne konča, da se človek uči od rojstva do smrti. Tudi sama se še vedno občasno udeleži kakšne delavnice, včasih pa jo celo sama organizira in podaja svoje znanje in izkušnje mlajšim, znanja željnim rožicam v tretjem življenjskem obdobju. In tako lepo jih je videti, ko sedijo za mizo in skupaj ustvarjajo raznorazna ročna dela. Ena taka posebna energija veje iz njih…

In povsem enako je, ko se samoinicialtivno učimo stvari, ki nas navdušujejo in razveseljujejo, ker  se učimo tisto, po čemer nam srce zahrepeni , ko nas kar neka nevidna sila vodi, da se vpišemo v kak tečaj, obiščemo predavanje ali seminar ali preberemo knjigo, ki si jo izberemo v knjižnici. Tukaj gre za tisto znanje, ki ga nismo dobili v šoli, je pa običajno   najpomembnejše. Zakaj? Ker se samoiniciativno učimo tisto, kar si res želimo, kar nas navdihuje in razveseljuje, ker se učimo tisto, po čemer naše srce hrepeni in čigar naša duša si nove izkušnje želi.

In to prinaša tudi spremembe v naše življenje. Tiste spremembe, po katerih tako zelo hrepenimo, a se jih hkrati tako zelo bojimo. A spremembe so naša edina življenjska stalnica. Zakaj jih ne bi sprejemali z odprtimi rokami? Nekega dne bomo potem tako in tako zelo hvaležni za vse spremembe, ki smo jih kadarkoli naredili ali so se nam v življenju zgodile.

 

Nekoč nam bo morda žal, da nismo bili bolj pogumni in jih naredili še več. Veliko več. Pa naj bo to na ljubezenskem ali osebnostnem področju ali zdravstvenem ali finančnem področju…a naredili jih nismo, ker nismo vedeli kako in za kaj bi jih naredili, ker nismo imeli znanja ali vedenja kaj lahko s tem pridobimo. A pridobimo vedno. Vsaka sprememba prinaša nekaj dobrega. Če ne na kratek, pa na dolgi rok.

Iz srca vam želim, da se odločite za znanje, za najboljšo investicijo vase in začnete vlagati v najpomembnejšo osebo na svetu – v vas. Zagotovo se bo izboljšala kakovost vašega življenja.

Pomislite kako bi lahko živeli čez 1 mesec, čez 1 leto, čez 10 let in poskusite začeti tako živeti že sedaj. Ena knjiga, en seminar, en on-line tečaj vam lahko spremeni življenje. Namenite s 15 do 30 minut izobraževanja na dan, uporabite to znanje in pričakujte spremembe. In prosim poročajte mi o njih!

Čau čau,
Petra

<< Kaj pravi 12 letni otrok Od čistilke do podjetnice 2.del >>

1 Response

  1. Ksenija

    Hvala Petra. Koristno… malo me je podžgalo … Sem pa našla tudi nekaj, kar bi sodilo v najino coachanje… 🙂
    cit.: Ena knjiga, en seminar, en on-line tečaj vam lahko spremeni življenje. Namenite s 15 do 30 minut izobraževanja na dan, uporabite to znanje in pričakujte spremembe.
    Se še spomniš? 🙂
    Hvala še enkrat. Res si mi prinesla določene premike…

Dodaj komentar