+386 (0)41 419 955
petra@petrazagar.com

1 Dec 2016

Kaj pravi 12 letni otrok

/
Objavila
/
Komentarji0

Kaj pravi 12 letni otrok?

Življenje je lepo, če ga živiš. In če vam življenje ni všeč, ga spremenite. Ali pa spremenite sebe. In če želite spremeniti ali spreminjati svet, začnite najprej spreminjati sebe. Bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu!

Poznam 12- letnega fanta, ki je v času lanskoletnih poletnih počitnic prebral vse knjige, ki jih lahko vidite spodaj na sliki. Sprašujem se, kakšno bo videti njegovo življenje pri 36 letih…kaj vse bo ta otrok takrat dosegel… kaj vse bo imel, kaj vse bo postal in kaj vse bo lahko svetu dal. In ta fant je potem, ko je prebral dve od navedenih knjig, dejal: “Ti dve knjigi bi moral prebrati vsak človek, saj tega v šoli ne učijo in tudi nikoli ne bojo. Od trenutka dalje, ko je prebral omenjeni knjigi, se je odločil, da bo gospodar svoje usode kot tudi finančne usode on sam in ne nekdo drug.”

In sprašujem se kaj bi bilo, če bi moji starši pri 12 letih meni svetovali, da naj prebiram takšne vrste knjig… Ali še bolje, kako bi izgledalo moje življenje, če bi nam dali v šoli za bralno značko brati takšne vrste knjig. In kako bi izgledala življenja mojih nekdanjih sošolcev. Nekaterih žal ni med nami, ker so se zlomili pod takšnimi ali drugačnimi stiskami, ki jim niso bili kos v življenju. Njihova miselnost jih je pokopala. In kako bi lahko bili srečni in uspešni…

Sama sem takšne knjige pričela brati komaj 12 let kasneje kot ta fant. In še vedno se  vračam h knjigam, ker vem, da mi  prinašajo veliko znanj, spoznanj in pozitivne  spremembe v življenje.

Berite 15 minut dnevno

Če zmore ta otrok  v 8. razredu brati 15 minut na dan, zmorem tudi jaz in zmorete tudi vi. In zmorete tudi vaš otrok v 3. ali 7. razredu. Bodite zgled svojim otrokom. Otroci vam bodo nekega dne hvaležni za to. Otroci so kot gobe. Vsrkajo vse, kar vidijo in slišijo. In najpomembnejši je zgled, ki ga otroci dobijo doma. In danes je čas, ko imate idealno priložnost, da to naredite nekaj zase in za svojega otroka.

Kdaj začeti? Odvisno od otroka. Ta fant, ki ga omenjam, se je naučil brati v 2. razredu osnovne šole, in sicer med zadnjimi v razredu, pa je danes najboljši bralec v paralelki, saj je razvil navado 15 minutnega rednega vsakodnevnega branja. Bralno značko ima tako vsako leto narejeno še pred začetkom novega šolskega leta. In med poletnimi počitnicami je prebral natanko 10 knjig, v povprečju 24 strani da dan.

Njegova sestrica se uči branja že pri 2 letih. Bere zloge: ga-ga, ma-ma, pa-pa, ta-ti, ba-bi. Kdaj boste pa vi obudili navado rednega vsakodnevnega branja? Mogoče bo do vstopa v šolo že brala. Mogoče pa ne. Je pa redna obiskovalka knjižnice. In je nora na knjigice.

Sama sem rada brala odkar pomnim, vendar ne vsak dan in ne sistematično, ne z namenom. Velikokrat sem prijela knjigo v roko, jo pričela brati, jo prebrala do sredine in odnehala. Ali pa sem jo enostavno odprla nekje na sredini, prebrala nekaj odlomkov in jo zaprla. Vendar to ni bilo to. Zgodilo se je tudi, da sem imela obdobje, ko sem brala kot zmešana, nekaj knjig na teden ali pa eno in isto knjigo trikrat zapored. In potem spet dolgo nič več.

Danes je vse drugače

Sedaj je drugače. Pred nekaj tedni  sem se sistematično lotila spreminjanja nekaterih svojih navad. Pravzaprav sem uvedla nove navade v svoje življenje. Za začetek sem pričela brati knjige. Redno in vsakodnevno. Ker želim biti zgled in vzor svojima otrokoma. Ker želim biti sprememba, ki jo želim videti v svetu.

knjiga

In veste kaj bi lahko rekla o branju? To, kar je povedala že Oprah Winfrey: “Ne morem si predstavljati, da bi brez knjig postala človek, kakršen sem danes. Le kako bi sicer vedela, da je nad mojim malim, osemljenim, brezčutnim svetom, še drug svet? Knjige so mi postale sinonim za svobodo. Dokazale so, da lahko človek odpre vrata in stopi skoznje.”

Hvaležna, ker ste prebrali članek do konca. Hvala, ker spreminjate sebe. Hvala, ker spreminjate svet  na bolje. Vas mogoče zanima še kaj želijo slišati otroci vsak večer? Preberite si članek tukaj: https://petrazagar.com/besede-ki-jih-zelijo-otroci-slisati-vsak-dan/

Z ljubeznijo, Petra

<< ZNANJE, KI NOSI REZULTATE BESEDI, KI JIH OTROCI ŽELIJO SLIŠATI VSAK DAN >>

Dodaj komentar