+386 (0)41 419 955
petra@petrazagar.com

15 Jun 2017

NAJBOLJŠI NASVET, KI MI GA JE DAL SIN OB KONCU ŠOLSKEGA LETA

/
Objavila
/
Komentarji0

 

Noro hitro se že približuje konec šolskega leta, pa vas mogoče že zvija v želodcu, ko samo pomislite, da bo treba kmalu v nakup po nove šolske potrebščine, učbenike, zvezke in delovne zvezke za svoje otroke? Vas črviči, vam jemlje sapo, vas duši, mogoče oblije pot samo ob misli na to, da se boste že čez 2.5 meseca gnetli v knjigarni ali papirnici?

Zakaj vam je tega treba?

Junij je mesec, ki se ga večina šoloobveznih otrok veseli, saj  konec šolskega leta pomeni tudi  konec obveznosti in pred otroci je več kot 2 meseca brezskrbnih počitnic, potovanj, izletov, piknikov in morsko – gorskih radosti. In še nekaj je, junij je mesec, ko dobi večina zaposlenih  izplačan regres, s katerim si lahko privoščijo zaslužene počitnice. Za veliko ljudi pa je junij tudi na vso moč stresen mesec, saj se zavedajo, da je s koncem starega šolskega leta kmalu na vidiku novo šolsko leto, ki pa prinaša stres in skrbi, predvsem na finančnem področju.

Kaj lahko na tem mestu naredite, da se izognete finančnemu stresu in skrbem? Če ste nepoboljšljivi zapravljivci ali vestni varčevalci, berite dalje.

Dve možnosti imate. Prva je ta, da pripravite hranilnik – prašička ali lonček, v katerega začnete od danes naprej (15.6.2017) dajati vsak dan 3 eure, ampak resnično vestno in disciplinirano dan za dnem vsak dan. To znese 3 eur x 75 dni = 225 eur do konca avgusta. Tako lahko z majhnimi koraki lažje prispete do cilja. Ko se nabere dovolj ali pa večina  sredstev, pa skočite v knjigarno ali na splet in nakupite, kar potrebuje vaš otrok.

Druga možnost pa je, da takoj, ko prejmete plačo, položite v prašička ali na varčevalni račun vsak mesec 90 eur (namesto 3 eure na dan). Če imate 2 otroka, pripravite dva prašička ali dva lončka ali položite na varčevalni račun dvojno vsoto, ki jo namenjate za nakup šolskih potrebščin in nakup plačate z gotovino. Nikar pa ne kupujte na obroke! Saj veste, da je tudi nakup na obroke potrebno odplačati, ali ne? Prej ali slej. Ali ni zato veliko bolje prej kot kasneje? Veste koliko bolj mirno, sproščeno in (finančno) manj stresno lahko zakorakate na tak način v novo šolsko leto.

Pred odhodom v shopping vzemite v roke nakupovalni seznam potrebnih šolskih potrebščin (ki ga dobite v šoli ali v vaši domači izbrani knjigarni), nato pa skupaj z otrokom najprej preverite doma katere šolske potrebščine so še uporabne iz preteklega šolskega leta in primerne za novo šolsko leto, saj se prevečkrat zgodi, da kupujemo stvari povsem po nepotrebnem.

Poglejte ali ima vaš otrok ali otroci še na zalogi kak zvezek iz preteklega šolskega leta, ali so mogoče še stari uporabni…zvezek iz konca 3. razreda lahko uporabi v 4. razredu, če je popisal le nekaj listov v njem, barvice je mogoče potrebno dokupiti samo rdečo, rumeno in modro, tudi med likovnim priborom je verjetno kaj še uporabnega iz preteklega leta, mogoče so tudi ravnila in šestila še uporabna, poglejte po predalih ali se še kje skriva kak ovitek za zvezke in knjige, radirka, svinčnik ali bombice za pero. Tudi nalivno pero ne potrebuje vsako leto novo, če se kupi bolj kvalitetno pero. Kako je s peresnico in šolsko torbo? Kaj pa s copati? Ko preverite kakšno je stanje doma, obkljukajte na seznamu, kar je že doma, tako da boste natančno vedeli kaj je potrebno dokupiti in se šele nato podajte v nakupovanje.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam in ga prakticiram že vsa leta, odkar hodi sin v šolo, torej bo letos že 9. leto, pa je tale…Podajte se v nakupe za naslednje šolsko leto že takoj po koncu tega  šolskega leta, ki bo že čez dobrih deset dni. Ali pa še kak dan prej. Ja, prav ste prebrali – čimprej, že drugi teden. Nakupite zvezke in ostale šolske potrebščine in jih takoj, ko pridete domov skupaj z otrokom (odvisno koliko so stari, saj starejši zmorejo to sami) zavijte v ovitke, otroci naj nalepijo nalepke, napišejo vse podatke nanje: ime, priimek, razred in kateremu predmetu bo zvezek namenjen. Nato pa v knjigarni ali na spletu nakupite potrebne delovne zvezke, ki jih, če se le da, tudi takoj plačajte, nato pa vam jih bodo sredi poletja poslali na domači naslov. Kot tudi učbenike, če jih ne boste koristili iz šolskega sklada, ki je finančno najbolj ugodna možnost. Poleg tega pa jih lahko na koncu šolskega leta lepo vrnete in vam ne jemljejo dodatne energije in prostora.

In še enkrat ponavljam, nikar ne kupujte šolskih potrebščin na obroke.

Znebite se te, za vaše finance, uničujoče navade. Veliko raje se odpovejte delčku regresa, ki ste ga ali ga še boste prejeli v tem mesecu in nakupite šolske potrebščine v enem znesku. Tako boste deležni še določenih popustov za zgodnja naročila, včasih tudi do 50%, obenem pa boste veliko bolj sproščeni in veseli uživali poletje, ne da bi morali zadnje dni avgusta stresno in frustrirajoče zabijati čas po trgovinah in knjigarnah in se gnesti vsepovsod naokoli.

Raje se tisti dan v avgustu, ko bi morali v nakupe, nagradite, ker boste nakup šolskih potrebščin naredili že sedaj in se s prihranjenim časom in energijo ter privarčevanim denarjem podajte v katerega od bližnjih vodnih ali tematskih parkov kot so Istralandija ali Gulliverlandija, mogoče v slovenske terme ali pa preprosto skočite še en dan v hribe ali na morje.

Ta članek je pravzaprav nastal na pobudo mojega sina, ker mi je povedal kako je srečen, ko se reši šole in misli na šolo že junija, ko se konča staro šolsko leto in ima že vse pripravljeno za novo, in ko vse potrebno pospravi v šolsko torbo, jo vrže v kot, potem pa do konca avgusta povsem brezskrbno uživa s prijatelji ali družinskimi člani na plaži, ker ve, da ima za šolo že vse pripravljeno. In tudi letos bo tako.

Vas zanima kaj dela med poletjem? Lansko leto je med počitnicami še vedno vsak dan bral, letos je eno leto starejši in tudi hormoni so že na višjem nivoju, tako da že zavija z očmi, ko samo omenim branje…Vas zanima kaj je bral lani med poletnimi počitnicami? Kliknite na članek z naslovom KAJ pravi 12 letni otrok?

Vam je bila vsebina tega članka všeč? Ste dobili koristne informacije? Potem všečkajte, delite in priporočajte članek naprej med svoje prijatelje. Če pa imate dodatna vprašanja, sem tukaj za vas. Pišite mi na petra@petrazagar.com.

Želim vam prečudovito, sproščeno in (finančno) brezskrbno in brezstresno poletje.

Čau čau,
Petra

Dodaj komentar