+386 (0)41 419 955
petra@petrazagar.com

31 Okt 2017

KAKO DO MILIJONA NA RAČUNU S SAMO 100 EURI NA MESEC?

/
Objavila
/
Komentarji0

Varčevati ali ne varčevati? To je sedaj vprašanje! Zakaj sploh bi varčevali?

Za dosego srednjeročnih (5 let) in dolgoročnih ciljev (10 in več let) ni smiselno varčevati, ampak investirati svoj denar. Kam? V dolgoročne naložbe ali sredstva, ki prinašajo visoke donose.

Dolgoročni cilji so fond za pokojnino ali finančna neodvisnost in svoboda, šolanje otrok, morda nakup nepremičnine, avtodoma, potovanje okoli sveta,…Za dosego kratkoročnih ciljev (1 leto) pa je smiselno varčevanje, da si lahko s privarčevanim denarjem izpolnimo svoje želje.

Večina ljudi 80% svojega denarja potroši za stvari, ki jim v resnici ne prinašajo zadovoljstva. Zakaj ne bi raje varčevali in trošili svoj denar za stvari, ki vam prinašajo veselje, srečo in zadovoljstvo?

Eden od receptov kako več privarčevati je ta, da optimizirate svoje redne in izredne odhodke vsak mesec in z majhnimi koraki spremenite svoje nakupovalne navade.

Euro tu, euro tam, pa hitro nanese 100 ali več eurov na mesec.

BTW, ali veste, da če bi investirali vsak mesec 100 eur in bi bila 10% donosnost, bi bili po 50 letih milijonarji? Vložili pa bi samo 60.000 eurov. Majhne investicije vas lahko naredijo bogate.

  

Torej, kako dati na stran 1, 2 ali 3 eure na dan?

  • Preverite konkurenčne ponudbe in zamenjate ponudnika telefona (preverite družinske pakete, ponudbe za pare,…), interneta, električne energije,…televizije. Jo sploh še gledate? Če jo ne, jo prodajte in odpovejte naročnino.
  • Se nekje v kotu vašega stanovanja še vedno skriva stacionarni telefon? Kdaj ste ga nazadnje uporabili? Odpovejte naročnino, ker je resnično nepotreben strošek.
  • Preverite kolikšno premijo plačujete za naložbeno življenjsko zavarovanje…premije so se v zadnjih letih znižale. Sklenite raje kasko ali rizično življenjsko zavarovanje. Razliko v ceni pa raje privarčujte in/ali investirajte.
  • Odpovejte naročnino na časopise in revije kot so Nova, Zarja, Darja in podobne, saj jih dobite pri frizerju, v kakšnem baru, kamor hodite na kavo ali v knjižnici. Sicer pa večino novic danes izveste iz drugih virov kot je TV ali internet.
  • Znižajte temperaturo v stanovanju pozimi za 1 stopinjo in privarčevali boste 6% pri stroških ogrevanja.
  • Zamenjate banko ali paket bančnih storitev, ker najverjetneje plačujete paket storitev, ki jih sploh  ne potrebujete. Razlike v Sloveniji med bankami so ogromne. Preverite na https://goo.gl/nPKeqb
  • Če imate kredit, greste lahko na banko in ga refinancirate, saj so se pogoji, odkar ste ga vi sklenili, morda že spremenili kot tudi obrestne mere. Če imate limit pa vzemite raje kredit, s katerim  poplačate limit, saj so obresti kredita nižje od obresti limita.
  • Poskrbite, da imate vsa plačila urejena preko trajnikov ali direktnih bremenitev, saj so tako veliko nižji stroški kot pri plačevanju s plačilnimi nalogi oziroma po položnicah.
  • V trgovino se VEDNO odpravite z nakupovalnim seznamom in kupite samo tisto, kar je na seznamu napisano. Uporabite kupončke za popust, ki jih dobite na dom, predvsem za izdelke večje vrednosti. Ne skačite iz trgovine v trgovino, samo zaradi akcije, ker boste še več zapravili.
  • Ne kupujte impulznih izdelkov, ki so pred vami v čakalni vrsti na blagajni kot so razne čokoladice, jajčki in lizike. 1 euro na dan je skoraj 750 eur v 2 letih in skoraj 1500 eur v 4 letih. Ali ne bi bilo lepše in prijetneje doživeti 14-dnevno konkretno potovanje s tem privarčevanim zneskom? Vam bodo bolj ostali v spominu žvečilni gumiji, ki jih boste žvečili vsak dan ali križarjenje iz sanj?
  • V trgovino in na tržnico greste 1x na teden! V pekarno in po mleko, če je iz avtomata, lahko vsak dan.
  • Vse plačujte z gotovino, plačilne kartice pa uporabite samo za spletne nakupe.
  • Jejte doma, saj bo tako obrok ne samo bolj zdrav in kvaliteten, temveč tudi cenejši. Uporabite ostanke hrane pri naslednjem obroku. S pomočjo priročnika za recikliranje hrane lahko prihranite tudi 50 eur na mesec. Dobite ga na tej povezavi https://goo.gl/EQCsiE
  • Pomislite koliko denarja pustite v fitnesu, za karto za aerobiko ali pilates…Kolikokrat že plačanih kart za športne aktivnosti sploh ne izkoristite? S športom se lahko ukvarjate tudi na prostem, kjer boste na svežem zraku, se sprostili in napolnili z novo energijo.
  • Načrtujete večji nakup? Vzemite si čas in s pomočjo interneta raziščite čim več možnosti. Ponudbe različnih trgovin se zelo razlikujejo med seboj. Morda vam pomaga www.ceneje.si
  • Načrtujete dopust? S pravočasnim načrtovanjem si lahko ugodneje rezervirate letalske karte v oddaljene kraje na www.skyscanner.com ali koristite nizkocenovnike za krajša europska potovanja.

 

Hitreje kot načrtujete, več lahko privarčujete.
  • Če potujete sami ali v dvoje je smiselno za prevoz do bližnjega letališča izbrati www.goopti.com, če potujete z letalom do letališča, preverite kako je s parkiranjem na www.parkvia.com. Sicer pa velja, da dlje kot parkirate svoj avto, manj plačate. Včasih je od garažne hiše A do garažne hiše E samo 50 m, razlika v ceni pa občutna.
  • Rezervacijo rent a carja in hotela vedno opravite preko spleta, saj je lahko le ta tudi do 75% cenejša. Preverite lahko na www.rentalcars.com. Cenejša različica od rent a carja, še posebej če potujete sami, je v nekaterih deželah www.uber.com  Prav tako so lahko številni spletni nakupi veliko ugodnejši kot na licu mesta….uf, kako ugodneje potovati je še milijon nasvetov…
  • ….in še veliko več nasvetov o varčevanju in pametnem trošenju dobite v programu I LOVE MY MONEY. Danes sem vam podala samo nekaj koščkov veliko večje sestavljanke o varčevanju.

 

Oktober je mesec varčevanja, ki se zaključi z današnjim svetovnim dnem varčevanja. Kaj, če bi danes čisto zares začeli z varčevanjem?

Vendar pozor! Varčevanje je nasprotno zapravljanju in zelo pomembno je, da se varčevanje ne sprevrže v skopuštvo. Človek, ki z denarjem ravna preudarno in skromno in pazi pri vseh svojih odhodkih, se lahko kaj hitro spremeni v skopuha.

Iz pametnega človeka v bedaka, ki se boji pomanjkanja in postane nezaupljiv, ker se varčnost spremeni v skopuštvo. Skopuška miselnost pa posledično prinese negativno razmišljanje, kar je velika ovira na poti do ustvarjalnosti, rasti in doseganja svojih ciljev, želja in sanj. Na vseh področjih.

In nenazadnje, na kar se fokusirate, to se razširi. Ne fokusirajte se na obsesivno varčevanje in pomanjkanje, ampak ravnajte s svojim denarjem odgovorno, tako da optimizirate svoje stroške in nakupovalne navade.

Zato pozdravljam na eni strani smiselno varčevanje in na drugi strani pametno trošenje, ki izpolnjuje  naše želje…saj vendar za to živimo, da uživamo Življenje in da si privoščimo, kar si želimo,  in pa seveda ne pozabite na – investicije.

Najpomembnejše so tiste v znanje.

Donald Trump je nekoč rekel: »Znanje je prva stopnička do finančne svobode, neznanje pa je glavni vzrok za finančni stres in včasih tudi za finančni samomor.«

Čestitke za to, da ste prišli do konca članka. Sedaj pa hitro prebrano veselo spravite iz teorije v prakso! In poročajte mi o rezultatih na petra@petrazagar.com

Pozdravček,
Petra

P.S Ste že všečkali mojo Facebook stran?

Skoraj vsakodnevno delim objave, nasvete, citate, znanja in spoznanja, ki vam lahko pomagajo do boljšega, lepšega, samozavestnejšega, svobodnejšega, manj stresnega in z obiljem polnejšega  Življenja. Življenja z veliko začetnico. Na FB se mi lahko pridružite TUKAJ!

P.S Ta mesec gostujem s predavanjem Prebudite finančnega genija v sebi na Dolenjskem in v Beli Krajini. Se vidimo?

Dodaj komentar