+386 (0)41 419 955
petra@petrazagar.com

11 Dec 2017

KAJ, ČE BI BIL LETOŠNJI DECEMBER DRUGAČEN?

/
Objavila
/
Komentarji0

Pred nami so še zadnji tedni najbolj pravljičnega meseca v letu, ko nakupujemo tudi mi – Božički in Dedki Mrazi. Boste ohranili  trezno glavo ali si boste povzročiti finančni glavobol, zaradi nekontrolirane potrošnje v decembru, ki se lahko zdravi še nekaj mesecev v novem letu? Ker si tega zagotovo ne želite, sem pripravila nekaj napotkov in pravil, ki vam jih iz srca priporočam, da se jih držite. In preberite ta članek do konca…

1. NAREDITE FINANČNI NAČRT
  • koliko denarja ste pripravljeni porabiti
  • koliko ljudi/družin boste obdarili – napišete seznam
  • kolikšen znesek ste pripravljeni nameniti posamezniku/družini – napišete številko
  • napišete seznam kaj približno boste komu kupili in koliko to stane – preverite različne ponudbe v akcijskih letakih in v spletnih trgovinah, kot tudi različne »štante« na tržnicah. Ne pozabite upoštevati darilne vrečke, darilni papir, dekorativni material.
2. KUPUJETE Z GOTOVINO

Ko veste kaj in kje boste določeno darilo kupili, položite znesek gotovine, ki je namenjen za darila v kuverto ali v ločen del denarnice in se odpravite po nakupih. Vedno kupujete  samo z gotovino in plačilne kartice pustite doma, da vas čustva ne zavedejo. S karticami  plačujete le preko spleta, ni pa nujno, saj lahko plačate tudi po povzetju. A ta znesek obvezno upoštevajte pri predvidenemu ”budgetu” za darila.

3. NAKUP V ENEM KOSU

Če se le da, celotno nakupovanje opravite naenkrat, v enem dnevu. Velja za nakupe na spletu kot za nakupe v trgovinah. Za vami bo veliko olajšanje in preostanek energije lahko koristneje porabite: kavica s prijateljico, obisk kina, skok v savno. Karkoli, samo da se boste vi ob tem dobro počutili. Vi ste najpomembnejša oseba!

4. DOŽIVETJA SO BOLJŠA

Dokazano je, da so izkušnje in doživetja boljša darila kot stvari. Se še spomnite od koga in kdaj ste dobili parfum za darilo, od koga nogavice, mogoče kremico ali pa torbico? Verjetno za nekatera natančno veste, za večino pa ne. Se pa zagotovo spomnite vseh izkušenj in občutkov, pa tudi  tega od koga ste darilo dobili, če ste dobili darilo v obliki doživetij kot npr: vožnjo z muzejskim vlakom, karto za koncert Perpetum Jazzile, spust po zip linu, večerjo v indijski restavraciji, vožnjo z go-cardom, izlet v Benetke, obisk tehničnega muzeja v Bistri, tajske masaže, poleta z balonom, ogleda Akvarija v Piranu,…

5. NI POMEMBNA CENA

Ne pozabite, da darilo ni merilo odnosa. Po eni strani lahko sami naredite zelo poceni in unikatno darilo – na spletu je danes milijon možnosti za ideje kaj narediti, tudi zelo uporabna darila. Sami smo doma nekoč naredili darilo – hiško iz kartona in darilnega papirja, ki smo ga imeli v predalu. Investicija: 1 ura skupinskega dela – zabave, nekaj volje in energije in malo lepila. Vrednost: neprecenljiva. Izkušnja: nepozabna. Rezultat: navdušenje, sreča in veselje otroka nad prejetim darilom. Sama sem nekoč, pred 15 leti,  domačim podarila kamne, ki sem jih našla ob morju, napisala na njih » bon za masažo 60 minut«, in jim podarila enega najbolj izvirnih daril za tiste čase. Seveda me je čakalo 5 ur  masiranja. Vsekakor neprimerljivo bolje kot 5 ur stresnega in živčnega shoppinga po trgovskih centrih. In nenazadnje, obdarovanci so se ob tem počutili fantastično. Kar pa je glavni namen  obdarovanja.

Številna izvirna darila lahko najdete tudi na www.kuponko.si ali www.1nadan.si in podobnih straneh. Za nekaj eurov lahko dobite super darila, kot so: večerja, kopalne karte, wellness užitki, savne, predstave v gledališču, razni tečaji ličenja, tujega jezika, plesa, pa fotografski tečaj, smučarske karte, izlet po Ljubljanici in razni izleti po Evropi,…prava paleta izbire. Lahko pa podarite letalsko karto za katero od evropskih prestolnic. Dobite jo lahko že za nekaj eurov pri nizkocenovnih ponudnikih letalskih storitev. Tudi sama včasih potujem z letalsko karto, ki je cenejša od karte za vlak iz Kopra do Maribora. Lahko pa kupite srečko za loterijo in pripišete dobre želje. Zbudite svojo domišljijo!

6. BREZPLAČNA DARILA

Če pa je tudi nekaj deset eur prevelik strošek, nikar ne kupujte »krame« in raznih neumnosti. Podarite SEBE. Podarite prijateljici 3 urno varstvo otrok na vašem ali njenem domu, mogoče skupno drsanje na trgu v mestu, izdelajte bon in podarite otroku bon za dan, preživet samo z njim: sankanje na sosednjem hribu, skupno peko pic, izdelovanje nakita ali igranje monopolija ves dan, izdelajte bon za sesanje in pranje avta in ga podarite tašči, podarite tastu bon za pomoč pri zlaganju drv, podarite mami bon – vabilo na izlet na sosednji hrib in ves popoldan, podarite sosedu bon za obrezovanje žive meje, podarite prijateljicam bon za ženski večer ali pidžama party pri vas doma. Podarite partnerju bon za nepozabni večer z vami, ki naj se konča v topli postelji. Podarite svoj ČAS, podarite sebe. Tega se ne da kupiti z denarjem. Bodite letos drugačni, bodite letos avtentični, bodite letos VI!

NIMATE IDEJ

In če še vedno nimate idej, se danes zvečer najprej lepo sprostite, zadihajte, odpočite si in če se le da, si naredite kopel v domači kadi in uživajte. In ideje bodo začele leteti kot utrinki na nebu, ena za drugo. In, če ne gre, potem enostavno vprašajte otroke, starše, partnerja, prijatelja: »Kaj si želiš? Kako ti lahko polepšam dan? Kaj bi te osrečilo? Kaj si želiš početi z mano? Kdaj se počutiš najsrečnejše?«. Zapišite si odgovore, nato pa nakupite ali pripravite darila v tednu, ki prihaja. Ne dovolite si, da vas tudi letos preganja predpraznični stres in nemir. Izognite se evforiji, gneči, pritiskom in pa predvsem čustvenemu nakupovanju, ko nakupujejo oči in vaše neizpolnjene potrebe. In nikar ne kupujte daril na obroke. Ne pustite se zavesti in nasesti raznoraznim oglasom »Kupi sedaj, plačaj pozneje.«, ker plačali boste, to je dejstvo! To vam ne uide. Prepustite se čarobnemu decembru in uživajte v njem.

NAGRADA

In ker boste vsa darila pripravili že pravočasno in dovolj zgodaj, se ne pozabite nagraditi. Privoščite SEBI, kar si želite. Vi ste najpomembnejša oseba v vašem življenju! Zato si dovolite to tudi občutiti! In ker se vse začne vi mislih, imate vi in samo vi vpliv na to kako boste mislili, občutili in delovali v letošnjem decembru. Naredite si čaroben december!

<< Kako do milijona na računu s samo 100 euri na MESEC Daj in dobil boš >>

Dodaj komentar